tirsdag 13. april 2010

Een paar dagen uit het leven van een productontwikkelaar

Marco is op 1 mei vorig jaar bij Søve Lekemiljø in dienst getreden. Zijn belangrijkste opdracht was om een nieuwe serie speeltoestellen te ontwikkelen die met name geschikt zijn voor de wat oudere kinderen, vanaf 6 jaar. Deze nieuwe serie moest gekenmerkt worden door gebogen lijnen en vormen en daarmee duidelijk afwijken van de bestaande speeltoestellen van Søve die geschikt zijn voor jongere kinderen en vierkant en hoekig zijn.

Binnen één jaar is het Marco gelukt om een modulair systeem te ontwikkelen, een soort Lego dus waarbij je met dezelfde onderdelen verschillende combinaties kunt maken. Dit systeem sluit goed aan bij de uitstraling van de bestaande Søve speeltoestellen. Bovendien worden bij het nieuwe systeem dezelfde kwalitatief hoogwaardige materialen gebruikt zoals aluminium en HPL (high pressure laminat) die duurzaam en daardoor milieuvriendelijk zijn.

Na de Pasen was het D-day voor Marco en de rest van het Søve-team. Het systeem werd op woensdag gekeurd door de Tüv, en... goed bevonden! Uiteraard was bij het ontwikkelen van het systeem al rekening gehouden met alle strenge veiligheidsvoorschriften, maar toch was het spannend hoe bepaalde grensgevallen gewaardeerd zouden worden. Het was een groot voordeel dat het systeem als geheel werd goedgekeurd, want dit betekent dat alle nieuwe combinaties met de diverse systeemonderdelen als vanzelf aan de Tüv-norm voldoen. En een Tüv-kwalificatie is een belangrijk verkoopargument.
De rest van de werkweek was ook intensief. Op donderdag heen en weer vliegen naar Stavanger voor een verkooppresentatie. De gemeente Stavanger overweegt om een driejarig contract af te sluiten met een speeltoestellenleverancier. Kassa dus voor degene die de opdracht krijgt! Jammergenoeg is er concurrentie, dus het is nog niet zeker of Søve deze mega-order binnen kan slepen.

Op vrijdag had Marco een afspraak bij een bedrijf in Porsgrunn dat 3D-prints maakt. Jawel, echte tastbare 3D modellen. Het gaat om een printer waar je een digitale 3D-tekening in stopt en na een tijdje rolt er een 3D-model uit. Een mini-speeltoestel waarbij alle maten in verhouding zijn tot het origineel. Ze kunnen het zelfs zo maken dat de verschillende onderdelen, net als bij het echte systeem, verwisselbaar zijn. Een soort bouwpakket dus. De onderdelen kunnen bovendien in elke gewenste kleur gespoten worden, en dat maakt dat het nog levensechter overkomt. Søve overweegt om de 3D-modellen te gebruiken voor de verkoop, bijvoorbeeld ter illustratie bij beurzen of verkooppresentaties.

Volgende week komt de nieuwe brochure uit en daar nemen de nieuwe speeltoestellen van Marco een prominente plaats in. De afgelopen weken is er hard gerekend aan de kostprijs en is er gedebatteerd over de verkoopprijs: moeten we hoger zitten dan de concurrent of juist lager? De komende weken zal er nog veel werk verzet moeten worden om de handleidingen (met 3D tekeningen) af te maken en de productie-afdeling gaat alvast een aantal toestellen op voorraad maken. En dan mogen de orders binnenstromen... We hopen op een daverend succes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar