søndag 21. mars 2010

Licht = energie

Maart is de maand waarop het aantal uren daglicht in ons deel van Noorwegen geleidelijk aan dat van Amsterdam overtreft. Ulefoss ligt ongeveer op dezelfde hoogte als Oslo. Heeft Oslo op 1 maart 10.27 uren daglicht per dag en Amsterdam 10.43, op 1 april is dit voor Oslo al 13.16 uren en blijft Amsterdam achter met 12.48. Als volgende week de zomertijd in gaat, is het hooguit schemerig als wij om 06.30 uur door de wekker gewekt worden. In Nederland is het dan nog donker.

Het lijkt misschien raar, maar over het hele jaar beschouwd heeft Oslo meer uren daglicht dan Amsterdam. Vanaf eind september krijgt Oslo weliswaar geleidelijk aan minder uren daglicht dan Amsterdam, maar in maart slaat dat dus om. Vanaf 1 mei wordt het verschil echt duidelijk: dan heeft Oslo per dag 1 uur meer daglicht dan Amsterdam en dit loopt verder op tot 2 uur in juni en en juli. In augustus is het verschil nog bijna 1,5 uur per dag. Omdat de verschillen in de winter minder groot zijn dan in de zomer, heeft Oslo per saldo meer uren daglicht dan Amsterdam. Houd je ook nog rekening met het landklimaat in onze regio c.q. de strak blauwe luchten in tegenstelling tot de eindeloze grijze wolkenluchten van Nederland, dan zijn de uren daglicht hier nog duidelijker zichtbaar en merkbaar.

De langere dagen hebben een positieve invloed op ons. We voelen ons energieker, worden eerder wakker en hebben 's avonds meer puf om dingen te ondernemen. Afgelopen week zijn we begonnen met onze looptraining. De sneeuw op het fietspad langs de provinciale weg is weggesmolten, dus we kunnen er makkelijk lopen. Licht is als energie voor ons. Het betekent beweging, vernieuwing en groei. Hoewel er nog een dikke laag sneeuw ligt op de velden, is het overduidelijk wat er gebeurt: de lente is begonnen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar