søndag 21. februar 2010

Walnootbootjes

De Noorse maaltijdritmes zijn iets anders dan die in Nederland. In het begin koste het ons best wel wat moeite om ons aan te passen, maar nu we eraan gewend zijn bevalt het goed. Het ontbijt is op het zelfde tijdstip als in Nederland, zo rond 07.00 uur. In Noorwegen wordt er geluncht om 11.30 uur, in Nederland was dit een uur later. Avondeten doe je in Noorwegen als je uit het werk komt om 16.00 uur. In Nederland was dit, mede gedwongen door de lange werkdagen en reistijden, om 19.30 uur. Een voordeel van het vroege avondeten is dat er een lange avond in het verschiet ligt voor hobby's, sport en andere activiteiten. Avondvergaderingen en culturele activiteiten beginnen doorgaans ook een stuk vroeger dan in Nederland. Tijdens die avondactiviteiten worden vaak kake (taart), vafler (wafels) of rundstykker (belegde broodjes) geserveerd. Vaak zijn de avondactiviteiten al om 20.30 uur afgelopen, dus ruim voor bedtijd. Zo kan er thuis verder van de avond genoten worden.

Omdat er redelijk vroeg gedinert wordt, en indien er geen avondactiviteiten met servering zijn, beginnen onze buikjes om een uur of 21.00 aan te geven dat ze zin hebben in lekkere trek. Wij snoepen dan vaak nootjes en gedroogde zuidvruchten, zoals doppinda's, walnoten, dadels en vijgen. Favoriet voor de lekkere trek tussendoor en tijdens sportieve activiteiten is de Nøtti Frutti van Den lille nøtte fabrikken. Een mix van pinda's, cashewnoten, rozijnen en stukjes gedroogde papaya. Heerlijk om te snoepen, voedzaam en het vult goed. Er staat altijd wel een zak in het keukenkastje en op tochten gaat er geheid eentje mee in de rugzak.

Geïnspireerd door het Winterboekje van Weleda hebben we gisterenavond drijfkaarsjes gemaakt van walnootdopjes gevuld met kaarsvet. Genoeg voor een half uur lang feestelijke verlichting en plezier van ons noten kraken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar