søndag 3. januar 2010

Romjul


De tijd tussen kerst en oud-en-nieuw wordt romjul genoemd in Noorwegen. De meeste Noren nemen dan vrij van het werk of doen aan "avspasering", het compenseren van opgespaarde overuren. Draait in Nederland de economie gewoon door in deze tijd van het jaar, in Noorwegen ligt vrijwel alles geheel plat. De Noren houden vakantie, thuis of in hun hut. Aan de ene kant een mooie traditie, aan de andere kant vragen we ons af hoe lang dit in de internationale 24-uurs economie vol te houden is. Om ons niet al te veel te onderscheiden van de Noren hebben wij tijdens romjul ook aan avspasering gedaan en halve dagen gedraaid. We waren vrijwel de enige aanwezigen op het werk. Het was wel lekker: even een paar uurtjes ongestoord door telefoon en e-mail doorwerken en daarna bijtijds naar huis.

Onze vrije tijd hebben we rustig doorgebracht, enorm genoten van het bij elkaar zijn en praktische dingen gedaan die zich opstapelen bij een huishouden met twee volledige banen, zoals het maken van gordijnen voor de woonkamer, schoonmaken, het bijwerken van de administratie en het doen van boodschappen. Gelukkig was er ook tijd voor extra's. Zo heb ik voor het eerst van mijn leven echte Nederlandse erwtensoep gemaakt, compleet met varkensknook. Alle ingrediënten, zoals gedroogde groene erwten, selderijknol, prei, selderiblad en het vlees, waren goed verkrijgbaar. De Noren kennen ook erwtensoep, maar maken hem van gele erwten en wortel. Dat ga ik ook nog eens proberen. Ondanks dat het de eerste keer was dat ik erwtensoep heb gemaakt, was het resultaat reuzegeslaagd. We hebben er twee keer goed van kunnen smikkelen. Het paste uitstekend bij het weer, want het was bar koud met temperaturen overdag tot min 15 graden Celsius.

Op oudjaarsdag hebben we oer-Hollandse oliebollen en appelbeignets gebakken. Een gezellige bezigheid en altijd weer spannend hoe het ook al weer moest. Met standje vier op het kooktoestel en vier liter olie in de pan lukte het goed. Over het resultaat waren we dik tevreden.

Oudjaarsavond hebben we zeer rustig thuis doorgebracht met spelletjes doen. Rond middernacht konden we genieten van het vuurwerkspectakel in Skien aan de overkant van het meer waarop we vanuit de woonkamer uitkijken. Op nieuwjaarsdag hebben we uitgeslapen en een paar rondjes lysløype gedaan. Heerlijk in de vrieskou, strak blauwe lucht en de eerste stralen van de zon die felgeel door de takken van de bomen scheen. We hebben zin in het nieuwe jaar!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar