søndag 27. desember 2009

Kerstmis in Noorwegen


Kerstmis in Noorwegen is een ware belevenis. Het is de tijd van veel tradities en gezelligheid. Voor de Noren betekent kerstmis kaarslicht, zelfgebakken koekjes, de geur van de kerstboom, kerstcadeautjes en de Noorse kerstman, Julenissen. Mensen denken eens wat meer over de dingen na en besteden tijd aan elkaar. Van oudsher was kerstmis een midwinterfeest, een feest van het licht, om te markeren dat de zon draait en de dagen weer langer worden.

Met onze tweede kerst in Noorwegen merken we dat we al wat vertrouwder worden met de Noorse kersttradities. We raken langzaam beïnvloed door de cultuur van ons nieuwe land. We staan niet langer belangstellend langs de zijlijn toe te kijken, maar we beginnen zelf voorzichtig deel te nemen.


Het hoogtepunt van het bakken voor kerst in Noorwegen is het maken van een peperkoekhuis. Er worden ware kunstwerkjes gemaakt met kastelen, kerken, huizen en zelfs hele peperkoekdorpen. In de stad Bergen wordt elk jaar een Guiness book of records poging gedaan met het bouwen van de grootste peperkoekstad. Iedereen mag zijn of haar in elkaar geknutselde bijdrage leveren. Dit jaar had een onder drugs beïnvloede tiener de stad kort en klein geslagen, maar door vereende krachten van de plaatselijke banketbakkersopleiding en de lokale bevolking is de stad uit zijn kruimels herezen en werd de recordpoging toch nog gehaald.

Wij hebben de stoute schoenen aangetrokken en met behulp van een doe-het-zelf pakket een peperkoekhuisje met gesmolten suiker in elkaar gelijmd. De ramen maakten we van een paar velletjes gelatine. Tot slot hebben we het mooi versierd met suikerglazuur en Smarties. We zijn erg trots op het resultaat. Niet slecht voor een stel beginnelingen!


De versierde kerstboom ontbreekt ook in Noorwegen niet. Vieren de Nederlanders op 5 december pakjesavond, in Noorwegen komt op 24 december, kerstavond, de Julenisse (kerstman) zijn cadeautjes brengen. Uit Nederland hadden drie Sinterklazen een pak snoepgoed toegezonden, zodat wij tijdens de kerstdagen van oer-Hollandse pepernoten, kikkers en muizen, marsepein en chocoladeletters konden genieten.

Dit jaar hebben we voor het eerst in ons leven kerstbrieven ontvangen. Dat vond ik heel ontroerend. We kregen een brief van Anne, de vrouw van mijn neef Koert, en een brief van Berit, onze buurvrouw in Etnedal. In een kerstbrief geeft de schrijver een persoonlijke beschouwing van het afgelopen jaar met de hoogtepunten, maar ook de onvermijdelijke dieptepunten. Ik vind dat een hele mooie traditie.


Op eerste kerstdag waren we uitgenodigd om met een aantal mensen uit de buurt in het bos worstjes te grillen. Noren zijn echte buitenmensen en als er iets is waar ze gek op zijn, dan is dat het grillen van worstjes in de buitenlucht boven een kampvuurtje. Iedereen had een rugzakje meegenomen met zitmatje, worstjes, broodjes en een thermos met thee of koffie. Van wat meegebracht brandhout konden we snel een lekker vuurtje maken. Een twijg is met een mes makkelijk om te toveren tot een spies. Worstje eraan en grillen maar. Lekker eenvoudig, heerlijk sportief en gezellig.

De rest van de kerst hebben we doorgebracht met uitslapen, gordijnen maken voor de woonkamer, spelletjes doen, stripboekjes lezen, film kijken en lekker koken en eten. We zijn heel blij dat onze omstandigheden nu zo veel beter zijn dan vorig jaar. Het autoongeluk is bijna vergeten. We hebben allebei werk en we wonen in een fijn huis. Dat is een heel goed gevoel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar