søndag 20. desember 2009

Deurbel en huisnummer


Het leuke van emigreren is dat we elke dag wel iets nieuws leren over de Noren, de Noorse cultuur of de Noorse taal. Dit kan soms tot verrassende inzichten leiden. De volgende voorbeelden wil ik jullie niet onthouden.

Veel kleine plaatsen in Noorwegen kennen geen adressen. De huizen worden daar aangeduid met een naam of staan bekend door de naam van de mensen die er wonen. Postbodes in kleine plaatsen kennen dus vrijwel de hele plaatselijke bevolking bij naam! Dat zou onvoorstelbaar zijn in Nederland. Ons huis in Bruflat (Etnedal kommune) had ook geen adres. Het stond plaatselijk bekend als Fredli wat zoiets als vredig of vredespad betekent. Bij de deurbel stond een kaartje met Friedland erop. Ik heb dat altijd beschouwd als een versie op de naam van het huis. Friedland zou immers vrij vertaald kunnen worden als Vredesland. Wat schetst onze verbazing toen we naar ons huidige huis aan de Hjelsethvegen verhuisden. Ook hier stond keurig netjes een kaartje bij onze deurbel met Friedland erop. Wat een ongelofelijk toeval dat dit huis ook Friedland heette of misschien een versie van iets dat vredig, vreedzaam of vrede betekent! We werden echter snel uit de droom geholpen door onze huiseigenaren: Friedland is een bekende producent van deurbellen in Noorwegen en ter promotie van hun produkten doen ze standaard een kaartje bij de deurbellen met hun naam. Onze huiseigenaren die tegenover ons wonen hebben zelf ook zo'n deurbel inclusief kaartje. De bedoeling is natuurlijk om het kaartje te vervangen door een kaartje met je eigen naam erop, maar ja... waar is dat nou voor nodig als toch iedereen, inclusief de postbode, weet waar je woont.

Gisterenavond waren we uitgenodigd voor een gezellig samenzijn bij onze huiseigenaren, Anders en Jane Hjelseth. Daar hoorden we het verhaal van ons huisnummer. We wonen aan de Hjelsethvegen 135. De weg is dus genoemd naar de familie Hjelseth. Zij wonen schuin tegenover ons op nummer 140 in het laatste huis onderaan de weg, zo'n 200 meter van de brygge (aanlegsteiger) bij het meer. Staan er dan 140 huizen aan de Hjelsethvegen? Wel nee joh, zo druk bevolkt is het hier niet. De huisnummers buiten het centrum duiden het aantal honderden meters af vanaf de hoofdweg. Dat is wel zo gemakkelijk voor nooddiensten, zoals ambulances. De afstand van ons huis tot de hoofdweg is dus 1,35 kilometer. Bij de hoofdweg staat een richtingaanwijzer naar Hjelsethbrygge van 1,6 kilometer. Klopt als een bus. Als je weet wat het betekent.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar