søndag 22. november 2009

Oslotur

Het is inmiddels een goede gewoonte van ons geworden om een keer in de twee maanden een dagje Oslo te doen. We doen dat om te winkelen, om te genieten van de mondaine omgeving en gewoon omdat Oslo een heerlijke, geweldige stad is. Met de auto duurt de tur (tocht) naar Oslo ongeveer 3 uur. Het is best een lange rit, maar we stellen ons erop in en dan is het goed te doen. We parkeren de auto aan de rand van de stad en door de bus worden we in het centrum afgezet.

Ik ben helemaal weg van Oslo, en ik zal proberen uit te leggen waarom. Iets buiten het centrum ligt het mooiste park ter wereld: het Vigeland-park met tientallen granieten beelden van mensen in al hun levensfasen en emoties van de humanistische kunstenaar Vigeland. Aan de rand van Oslo ligt Holmenkollen, de grote skischans. Degenen die hoogtevrees hebben, zullen hun angst moeten overwinnen om bovenop de schans het fantastische uitzicht te kunnen bewonderen. Als er sneeuw ligt stappen de Noren met ski's en al in het centrum van Oslo in de metro en gaan naar Holmenkollen om in de omgeving een skitochtje te maken. Ook wat verder weg van het centrum ligt het schiereilandje Bygdøy met het openluchtmuseum, het vikingschipmuseum en het Kon-Tiki museum over de avontuurlijke reizen van Tor Heijerdal.

In het oude havengebied kun je heerlijk rondlopen. Vlak voor de oude haven ligt het raadhuis, hoogtepunt van jaren '30 architectuur in Noorwegen. Als je op tijd bent, kun je bij de vissersboten vers gevangen vis en garnalen kopen. Voor de grap kun je een veerboot nemen naar een van de eilandjes, waar vandaan je een fantastisch uitzicht hebt over de Oslofjord. Links van het raadhuis staat het Nobel Fredssenter met tentoonstellingen over de Nobel vredesprijs. Even verderop kun je flaneren langs de kade bij Akerbrygge: een rij oude opslagloodsen die zijn omgebouwd tot moderne winkelcentra, appartementen en restaurants. Rechts van het raadhuis ligt de oude vesting waar vandaan de stad verdedigd werd tegen ongewenste indringers.

Dwars door het centrum loopt de Karl-Johangata: de centrale winkelstraat in Oslo. Hier is het altijd druk met drommen mensen. Aan het uiteinde van de Karl Johangata staat het koninklijk paleis met daarachter een groot park. Vlakbij het centraal station staat het grote winkelcentrum Oslo city en niet ver daar vandaan de sjieke warenhuizen Steen & Strøm en Glasmagasinet. Het centrum van Oslo heeft het laatste decennium een metamorfose ondergaan door de aanleg van tunnels, de opwaardering van Akerbrygge en de bouw van het nieuwe, hypermoderne operagebouw. Dit operagebouw is een toonbeeld van geslaagde moderne architectuur. Het nodigt mensen uit om rond en op (!) het gebouw te wandelen, waardoor het er altijd levendig uit ziet.


De stad is ruim opgebouwd met brede straten en groene parken. Met uitzondering van de Karl Johan gata heerst overal een rustige atmosfeer. Er zijn naar verhouding weinig zwervers en drugsgebruikers hangen alleen rond voor het centraal station. Het verkeer wordt geleid door grote tunnels onder het centrum en langs grote ringen om het centrum heen.

Kortom, Oslo is een heerlijke belevenis. Toch is het altijd fijn om na een dagje Oslo terug naar huis te gaan. In het donker hadden we vanaf de snelweg een fantastisch uitzicht op de duizenden, tinkelende lichtjes op de heuvels van de stad Drammen. Anderhalf uur later, in Telemark, kruisten een vos en vier herten onze weg. We zijn weer lekker thuis gekomen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar