søndag 1. november 2009

De winter is begonnen!


Vandaag is het 1 november, het begin van de winter in Noorwegen. Tijdens de herfstmaanden september en oktober zijn de Noren druk bezig geweest met de wintervoorbereidingen: het winterklaar maken van de tuin, het wisselen van de banden van de auto en het op peil brengen van de houtvoorraad. Door de stenige bodem is het onmogelijk om gasleidingen aan te leggen in Noorwegen, dus het koken en de verwarming gebeurt met elektriciteit. Bovendien worden vrijwel alle huizen met houtkachels warm gestookt. Een grote stapel houtblokken naast het huis is een welbekend gezicht in Noorwegen. In ons huurhuis staat een enorme houtkachel in de woonkamer. Verder is er elektrische vloerverwarming in de badkamer (zeer gebruikelijk in Noorwegen) en een kleine "panelovn" (elektrisch kacheltje voor aan de muur) in het toillet. Ook lopen er elektrische verwarmingskabels door het betonnen trapje voor de entree van ons huis, zodat we niet bang hoeven te zijn om uit te glijden zodra het begint te sneeuwen en te vriezen.


Omdat we in oktober zijn verhuisd, konden we pas laat aan onze wintervoorbereidingen beginnen. Bij de boer waarvan we het huis huren kunnen we hout kopen tegen een zeer gunstige prijs. Hij heeft een pallet met 1 m3 in de aardappelkelder onder ons huis afgeleverd, zodat we het makkelijk konden stapelen in het gedeelte van de kelder dat wij in gebruik hebben. Als we nu hout nodig hebben in de woonkamer, dan kunnen zo door de gang naar de kelder om even een mand met hout te halen. Gezien de enorme voorraden die de boer nog op zijn erf heeft liggen, hoeven we ons geen zorgen te maken dat we zonder komen te zitten.


Om de verwarming van het huis helemaal winterklaar te maken heeft Marco gisteren twee grote panelovner gekocht en in de woonkamer aan de wanden bevestigd. Stekker in het stopcontact en klaar. Omdat we allebei door de week overdag werken is het de moeite niet om ' s ochtends de kachel aan te steken. In de namiddag kwamen we dan in een nog verder afgekoeld huis, waardoor het lang duurde voordat de houtkachel de kamer weer op temperatuur had gebracht. Nu houden de panelovner de woonkamer lekker op de door ons ingestelde minimum temperatuur. Precies op tijd, want voor morgen wordt er sneeuw voorspeld!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar